Barnas appell 1. mai

Barn som blir hørt bruker også stemmen sin, og våre barn bruker den godt. Det er en mangeårig tradisjon i Framfylkingen at barn holder årets appell fra oss på 1. mai, rundt på arrangementer i eget lokalmiljø. Framlagene spør i god tid om noen ønsker å være appellanter, og som oftest er det noen som tar på seg oppgaven. Det er modig å stå foran et stort publikum å holde en appell om viktige temaer, og når barna holder appell bruker folk å lytte.

Årets appell handlet om hvordan arbeidslivspolitikk i aller høyeste grad påvirker hele familier, og at det å vokse opp i familiefattigdom er en stor utfordring i Norge, for forskjellene blir veldig store og synlige. Videre er vi opptatt av ungdomskriminalitet, og hva vi synes er bedre løsninger enn fengsling. Det er heller ikke mulig å holde en appell uten å snakke om alle barna som vokser opp i krig, katastrofer, sult og traumer. Skal barna klare å skape en bærekraftig framtid, må dagens voksner ta noen solide grep så det i det hele tatt er noe å føre videre!

Forsidebilde: Alin (16) fra Kurland framlag holdt appell foran et stort publikum på Lillestrøm rådhus

Gratulerer med dagen!

I dag er det arbeidernes dag! Mange tenker kanskje at vi barn ikke bryr oss om det, det er feil!
Det er våre foreldre som er arbeidere, og at de har ei lønn som strekker til og en trygg jobb påvirker oss barna veldig.

Alle beslutninger som tas for de voksne, gjør at vårt liv endres også. Vi hører stadig at lønningene øker, men hva hjelper det når prisene også øker?

For noen år siden ble det gjort en stor undersøkelse om hvordan det er for barn å vokse opp i familier som lever i fattigdom. Barn skammer seg og prøver å dekke over så ikke andre skal forstå at familien er fattig. De kan late som de ikke gidder å være med på en aktivitet med venner, selv om de egentlig har kjempelyst, fordi det ikke er penger til det. Da er det fort gjort å havne på utsiden.
Bekymring for penger, og å måtte velge mellom hva de skal brukes til, kan også gjøre at det er mer krangling hjemme på grunn av usikkerheten.

Når de voksne er usikre og redde for framtida, da blir vi enda mer redde.

Når vi hører om budsjettene i kommunene og staten, er det ofte kutt i tilbud som kommer oss unge til gode. Hvorfor gjør dere det. Det er veldig viktig med gode tilbud til barn og ungdommer – tilbud alle kan være med på.

Det er mye snakk om ungdomskriminelle og hva man skal møte problemet med. Vi synes i hvert fall ikke man skal møte det med å putte enda yngre barn i fengsel! Det er helt feil medisin. Vi tror at jo yngre barn som settes i fengsel, jo større er sjansen for at de blir det politiet kaller gjengangere i fengsel.
Det er som de voksne sier; «vi gir opp, vi feilet, og du kan gå rett i fengsel». Dere må gjøre noe med hvorfor barn faller utenfor, hvorfor de blir lovbrytere? Eller enda verre – hvorfor kan barn plukkes opp av større kriminelle miljøer?

Dere må finne bedre måter å stanse utenforskap. Dere må jobbe hardere for å fjerne forskjeller.
Det gjøres stadig positive endringer, men de må være like gode som det som skal endres. Økning i barnetrygd og lønninger er bra, men når det drukner i høyrere utgifter hjelper det lite.

Det vil alltid være noen forskjeller, vi kan ikke alle bli helt like. Men i dag er forskjellene alt for store, og det er ekstra vondt å være fattig i et rikt land, å være en på utsida som ser inn.

Dere kan ikke straffe vekk en vanskelig oppvekst – men dere må gjøre alt for å prøve å forebygge en.
Dere må bruke mye mer på ressurser i skole og barnehage. Flere trygge voksenpersoner som kan hjelpe oss gjennom vanskelige oppvekstår.
Ekstra fagpersoner i skole og barnehage koster, men det koster ikke så mye som en fengselsplasser – for det koster innmari mye mer!

Barn som er trygge og har det bra blir ikke kriminelle – dette er vår påstand og den står vi for!

Det er helt umulig å snakke til dere i dag uten å snakke om verden rundt oss.
Det er alt for mange kriger og konflikter i verden, og det blir ikke bedre, bare verre.
Vi barn får med oss nyhetene også. Maktgale menn som kjemper om å være størst og tøffest, og som ikke bryr seg om andre enn seg selv. Det er skremmende at det er disse som styrer verden. Vi blir redde for framtiden vår.

I krig og konflikter er det alltid barn som lider mest. De er avhengige av voksne for mat og beskyttelse.
NRC sitt flyktningregnskap fra januar 2024 fortalte at flere enn 117 millioner mennesker var på flukt. Mer enn halvparten av dette er barn. Det er hjerterått! Det er vondt å tenke på hvor redde mange er, da blir vi redde vi også. La oss hjelpe enda flere barn!

Hadde vi barna fått bestemme så hadde det vært fred i verden, og godene hadde vært mye mer rettferdig fordelt, så ingen måtte legge seg sultne og redde. Vi som er barn må stole at dere gjør alt dere kan for å gjøre det trygt for oss, vi er avhengige av dere. Men gjør dere voksne med makt, nok for å gi oss en fremtid vi kan se fram til?

Hos oss i Framfylkingen kan alle medlemmer kan lære om demokrati og delta aktivt i samfunnsdebatten.
Annet hvert år arrangerer vi Barnas Landsmøte. Der jobber vi som er mellom 8 og 18 år med saker vi synes er viktige. Sakene sendes til det ordinære landsmøtet og stemmes over der.

Noe av det aller beste med Framfylkingen er at vi får være med å bestemme, på ekte og ikke bare på liksom. Vi lærer å finne vår stemme og bruke den.

Heldigvis synes Framfylkingen det er viktig at barn og ungdom blir hørt. For selv om vi er barn nå, så er vi voksne snart!

I en nær framtid er det vi, barna, som skal føre verden videre.
– La oss overta en verden vi kan leve med og av, en hvor det er mindre frykt og krig.
– La oss arve en trygg verden som vi kan gjøre enda tryggere for de barna som kommer etter oss igjen.

Takk for oppmerksomheten og ha en fortsatt god 1. mai!