FN-sambandets faktasider om krigen i Gaza «Israel-Palestina-konflikten forklart»

Det er nå over fem måneder siden det på ny brøt ut full krig på Gaza. Vi er stadig sjokkerte og hjelpeløse vitner til det folkemordet som utspiller seg foran øyne våre. Det gamle hatet som har ligget og ulmet står nå i full flamme! Det gjør vondt å tenke på hvor hjelpeløse vi er […]

Det er nå over fem måneder siden det på ny brøt ut full krig på Gaza. Vi er stadig sjokkerte og hjelpeløse vitner til det folkemordet som utspiller seg foran øyne våre. Det gamle hatet som har ligget og ulmet står nå i full flamme!


Det gjør vondt å tenke på hvor hjelpeløse vi er i å stanse den regelrette nedslaktingen av sivile, kvinner og barn, som pågår nå. Det er vondt å se de som sulter foran øynene våre når bildene flimrer forbi på nyhetssendingene. Det er også veldig vanskelig å se for seg at kommende generasjoner kan tilgi at vi ikke fikk stanset dette før!

Å motsette seg okkupasjon er en menneskerett!
Foto: Alfo Medeiros/ Pexels

Historien til konflikten mellom Palestina og Israel er gammel, flere hundre år gammel. Den ble for alvor betent etter FN opprettet staten Israel etter andre verdenskrig, etter lidelsene det jødiske folket var utsatt for under Holocaust.


Gjennom årene etter opprettelsen av Israel har jødiske bosettere okkupert stadig mer av det palestinske området, og palestinerne blir drevet på flukt i sitt eget land. Ser man på kart fra 1958 og kart i dag er det åpenbart at okkupasjonen er stor og at det er lite palestinsk land igjen.


Derfor er det godt at FN-sambandet har samlet mye frakta om konflikten, dens bakgrunn og utvikling på sine sider. Der skriver de blant annet at: «Hamas-krigere fra Gazastripen stormet inn i Israel og drepte over 1 100 personer. Israels militære reaksjon har ført til minst 30 000 drepte palestinere. Generalsekretæren i FN har fordømt Hamas-aksjonen som terror-handlinger, men sier det ikke rettferdiggjør en kollektiv straff mot det palestinske folk. Han minner om at volden springer ut av en langvarig konflikt og en 56 år lang okkupasjon. Så hva er det egentlig konflikten og okkupasjonen handler om?»


Les FN-sambandets faktasider «Israel-Palestina-konflikten forklart» via denne lenken!


Kanskje gir det noen svar. Uansett kunnskap er alltid viktig å ha.

I mellomtiden står vi bak kravet om at Israel stanser folkemordet på Gaza og lar barna leve!

Israel hør vårt rop – LA BARNA LEVE!!
Fra demonstrasjon på Eidsvolls plass i oktober 2023
Foto: Birgitte Kalvik
Sentralstyret med plakater ved Stortinget. Stor demonstrasjon mot krigen i Gaza.
Foto: Tonje Tovik