Årets 1. aprilsnarr – mange gjennomskuet den, men noen gikk fem på!

Det var noen som gikk på årets aprilsnarr, og igjen skapte den et godt engasjement. Det er lange tradisjoner for 1. aprilsnarr i Framfylkingen, som det er andre steder. Aprilsnarr er den godtroende som blir lurt 1. april, som er en dag da det skal være lov å narre hverandre. Skikken er utbredt over hele Europa og Nord-Amerika.

Det en i engelsktalende land omtaler som April fool’s day eller all fool’s day er en folkelig festdag. Her heter det også at en skal begrense narringen til formiddagen, før noon, men det heter også at en ikke skal avsløre de store kollektive narrespillene før etter klokken 12.

Norske barn, i hvert fall på Østlandet, roper gjerne: «Aprilsnarr i gamle da’r, som ingen tanker har». Poenget var ofte å klare å lure noen til å gå over én, eller helst flere dørstokker. En spesiell form for lureri, som også ble utført overfor nybegynnere i spesielle yrker ble folk sendt ut på lureærender, for å hente «sleggefett» hos kokka, «stripete maling» eller «skrutrekker for en venstrehendt». Hensikten var å sette den godtroende i forlegenhet.

I år har mange av de største avisene gått ut og sagt at de ikke lenger har 1. aprilsnarr fordi det er så mye fake news der ute, at det kan være vanskelig å navigere rett i dagens nyhetsbilde. Dessuten er de største nyhetsavisene redd det kan gå utover troverdigheten deres. Derfor blir det enda viktigere at organisasjoner som vår holder på tradisjonen. Vi er ikke en stor nyhetsformidler, og en god spøk passer godt inn i vår litt lekende familieramme. Det går godt an å være en seriøs aktør, og samtidig være litt ekstra leken den ene dagen i året. Tilbakemeldinger tyder i hvert fall på at våre medlemmer setter pris på en god 1. aprilsspøk. Nå tar vi straks påskeferie i administrasjonen, og vi ønsker samtidig å ønske dere alle en riktig god påske. Husk solfaktor, nyt livet og ta vare!

Kilde: Wikipedia og NRK