Framfylkingens 20. Landsmøte, 19.-21. november 2021

Det er en stor glede for meg å si endelig, velkommen hjerteligst til det tjuende landsmøtet i Framfylkingen! Med disse ordene åpnet vår styreleder, Kristin Sæther, Framfylkingens landsmøte i helgen. Frammere fra mange lag, og i alle aldre, hadde samlet seg for vårt viktigste møte, der alle de store beslutningene for veien videre skal tas. Det var en motivert og klar gjeng som samlet seg på Gulsrud leirsted fredag 19. november, klare for å delta i debatten og ta viktige valg. (forsidefoto er tatt av Bjørn Jarle Røberg-Larsen)

LO sekretær, og vår styreleder, Kristin Sæther, åpner vårt 20. landsmøte Foto: B. J. Røberg-Larsen

I vakre omgivelser, ved Tyrifjorden i Modum kommune, ligger Gulsrud leirsted, hvor vårt tjuende landsmøte ble arrangert. Så mange som 83 personer deltok, 70 av dem var delegater med fullmakter. I alt var det 23 framlag som hadde sendt delegater til landsmøtet. Det er godt så mange kunne være til stede, for det betyr at medlemsdemokratiet lever og virker. Det var mange forslag, endringer og valg som skulle vedtas, og det ble to arbeidsfulle dager for arrangører og delegater.

Framfylkingens styreleder, Kristin Sæther, holder åpningstale og ønsker alle delegater velkommen. Foto: B.Kalvik

Styrelederen sa i sin åpningstale at «-Som vi alle veit har vi vært gjennom en pandemi. Det har ført med seg at vi har utsatt landsmøtet en gang, og vi prøver å få det til nå med de begrensningene vi har. Så jeg er meget imponert over å se en fullsatt sal her i dag, og at vi har mange unge med her også, det er flott for vi er jo en barne- og familieorganisasjon».

Myra fra Gamle Oslo framlag er nok vårt yngste medlem. Her sammen med mamma Hillevi, i samtale med Tor Martin. Foto: Tonje Tovik

Nettopp smittevern og beredskap var i høysetet under landsmøtet, og ingen slapp inn i lokalene før de hadde gjennomført en covid-test. I tillegg var det satt av et karantenerom med direkte inn- og utgang hvis behovet for et slikt skulle melde seg. Modum framlag, med vår nestleder May-Helene Nilsen i spissen, hadde kontakt med smittevernansvarlige i kommunen, og dermed forholdt vi oss til deres retningslinjer.

På ankomstdagen var det middag rett etter innregistrering og tildeling av rom. Etter maten var det et innledende kurs for møtedelegatene. På kurset gikk generalsekretæren og møtedirigenten gjennom gangen i landsmøtet, begrepsforklaringer og forretningsordenen for møtet. Noen av de med lengst reisevei kom seint fram, så gutta fra Modum framlag som hadde hentetjeneste, og fullmaktskomiteen var i sving til langt utover kvelden.

Generalsekretæren vår, Tonje Tovik, hilser landsmøtet. Foto: B. Kalvik

Første dag av selve landsmøte startet tidlig med en deilig frokost i godt selskap. Vel oppe i møtesalen ble det allsang, akkompagnert av lokal musiker Tone Martha Eriksen. Vi sang «Din tanke er fri» og «Vi rekker våre hender». Det var også to hilsninger til landsmøtet. Den første fra Jan Petter Gundersen fra LO Oslo og Viken. Han hadde mye bra å si om landsmøter, samarbeide mellom lokallaga våre og regionskontorene til LO, og han minnet oss på at det var særlig viktig at vi husket på LO ungdom. Han hadde også mange morsomme historier fra stedet, siden han er fra området og har vokst opp i kommunen. Etter han hadde generalsekretæren sin hilsen til landsmøtet. Der fortalte hun litt om forventninger og om hva organisasjonen vår er.  Vi er en fritidsorganisasjon for barn og familier, og vi jobber med barnepolititske saker og et bredt tilbud av aktiviteter. Vi er en snill organisasjon med myke verdier og et familievennlig innhold. Etter hilsningene ble møtet konstituert, og selve landsmøtet startet opp. Det var redaksjonskomiteer som skulle velges, både for vedtektsendringer og for innkomne forslag og rullering av planen vår. Det måtte også velges en endelig valgkomite som skulle avløse den forberedende valgkomiteen på landsmøtet. Det var mange innspill og det ble en relativt lang debatt med mange innspill fra talerstolen.

Jan Petter Gundersen fra LO Oslo og Viken hilser landsmøtet vårt. Foto: Tonje Tovik

Resten av landsmøtet ble gjennomført med gode forslag, debatt, hardtarbeidende komiteer, og stor innsats fra alle som deltok.

Landsmøtesalen under hilsningene og før konstitueringa av møtet. Foto: Tonje Tovik

På lørdag, den 20. november, var det den internasjonale dagen for barns rettigheter, altså FNs Barnekonvensjons dag. I tillegg er dette også Framfylkingens dag, og dermed ble det også storstilt feiring av vår 87-årsdag og barnas dag. Før festmiddagen hadde vi underholdning i salen, da kom Tone Martha Eriksen tilbake og spilte noen av sine egne, samfunnsengasjerte og svært bra sanger.

Matsalen pyntet og klar for feiring av 87-årsjubilanten. På bildet er Saeed fra administrasjonen og fullmaktskomiteen. Foto: Tonje Tovik

Det var dekket på og pyntet så flott i spisesalen at den knapt var til å kjenne seg igjen i. Maten var nydelig, det var en tex-mex buffet, med et enormt utvalg, slik at alle kunne finne mye å spise, uavhengig av intoleranser og matpreferanser. Etter middagen hadde generalsekretæren bestilt inn kaker, blant annet en svær bløtkake som virkelig var en gammel jubilant verdig.

Et bugnende kakebord til feiringa
Foto: B.Kalvik

På landsmøtets andre dag, søndag hadde redaksjonskomiteene og valgkomiteen resultatene etter en lang kvelds arbeide klart. Dermed kunne landsmøtet sette i gang arbeidet med å stemme over forslag, endringsforslag, og til slutt velge vår nye ledelse og sentralstyre.

Etter en landsmøtehelg er det mange som skal takkes, og det er det også etter denne. Først og fremst må vi takke Modum framlag, hvor May-Helene, Vår, Atle og Ola har vært vertskapslag og har jobbet tidlig og seint med å tilrettelegge praktiske detaljer sammen med generalsekretæren og driverne av leirstedet. Takk også til lederen av Sentrum framlag, Tor, som var førsthjelpsansvarlig. Det føles alltid trygt å ha topp kompetanse på helse og sikkerhet når vi samles.

I denne sammenhengen ville det også være helt uhørt å ikke sende en stor takk til Grønli framlag med Danny Seterdal i spissen. Takket være deres kunnskap, raushet og innsats kunne vi ha direkte streaming av møtet, slik at medlemmer og tillitsvalgte som ikke var på møtestedet også kunne følge med. Det var populært, og det var mange innom og fulgte med i løpet av helga. Utenom selve møtet laget de også podkast fra Gulsrud, hvor de snakket med tillitsvalgte og deltagere. Opptak fra møtedagene ligger ute på vår Facebook-side, Framfylkingen Los barne- og familieorganisasjon.

Vi må også takke de ansatte på Gulsrud leirsted som var på tilbudssida gjennom hele helga, og tilrettela så alle skulle ha en best mulig opplevelse.
Takk til alle som har hatt roller i gjennomføringen av landsmøtet, som har jobbet lange timer i komiteene nedsatt på møtet, og som gjorde dette til en bra helg.

Gulsrud leirsted, idyllisk beliggende ved Tyrifjordens bredder. Foto: B. Kalvik

Og helt til slutt, takk til alle delegater som deltok aktivt og stemte fram et nytt sentralstyre og gjorde viktige vedtak.
Nå starter arbeidet med å gjennomføre det landsmøtet har bestemt, men det ser vi bare fram til.

Neste samlingspunkt for tillitsvalgte blir lagleder- og styresamlinga i vinter, på gjensyn der.

Det var mye som skulle være med fra kontoret i Folkets Hus og ut til landsmøtet.. Foto: Tonje Tovik

Framfylkingens 20. landsmøte er satt, her ser vi dirigentbordet fra livestreamen. Foto: Grønli framlag

FFLM21 sett fra referentens side av bordet. Foto: B.Kalvik                                                                                                                                                                                                                                            

Dokumentheftet som ble delt ut til delegatene på Framfylkingens 20. landsmøte