Aldri mer Hiroshima! Forby atomvåpen nå!

6. august markerer vi at det er 75 år siden USA bombet Hiroshima og Nagasaki med atomvåpen. Markeringen vil minnes ofrene og rette fokus mot atomvåpenets katastrofale humanitære konsekvenser. Den 6. og 9. august 1945 slapp USA atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Før året var omme hadde de to bombene drept mer enn 210,000 mennesker. Mange flere fikk sykdommer relatert til stråling og andre skader fra bombeangrepene. Vær med på markeringen i dag og se på minnekonserten klokken 19.45 på NRK TV eller via Koroneserien på Facebook, se lenker dit nederst i teksten.

Skadene på grunn av bombene over Hiroshima og Nagasaki var enorme, og vi har fremdeles den dag i dag ikke fullstendig oversikt over ettervirkningene det har på generasjonene som kommer etter i disse områdene. For våre kommende generasjoner er det viktig at et totalforbud mot atomvåpen effektueres. Vi lever i en ustabil verden og det haster med å få dette på plass!

Hør den flotte appellen vi har fått fra våre unge, engasjerte og aktive medlemmer Nora, Sara og Mina i Åsane framlag i anledning dagen.

De siste ukene har aktive frammere vært med og brettet 1000 traner for å minnes Sadako og hennes kamp etter atombomben.

Du kan  lese historien om Sadako og de 1000 tranene her.

Ammyl, Åsta, Selma og Vilde kaster noen av tranene de har laget på traneverkstedet i lufta.

I dag er faren for at atomvåpen blir brukt, tilsiktet eller ved et uhell, større enn på lenge. Atomvåpenstatene ruster opp og moderniserer sine arsenaler, internasjonale kontrollavtaler faller og spenningen øker.

Det er imidlertid én god nyhet: vi kan endre denne situasjonen! Atomvåpen er en menneskeskapt trussel. Ved reell nedrustning og total avskaffelse kan mennesker også eliminere denne trusselen. Norge kan bidra gjennom å stigmatisere atomvåpen og støtte FNs atomvåpenforbud.

Den eneste garanti mot bruk av atomvåpen er total avskaffelse, og det fremste verktøyet vi har for en verden fri for atomvåpen i dag er FNs atomvåpenforbud.

Ungdommer fra Åsane har sendt inn dette bildet fra sitt traneverksted forrige helg.

Tōrō Nagashi er en japansk tradisjon der man setter ut papirlykter med personlige fredsbudskap ut på vannet. Hver sommer arrangeres dette ritualet langs elvene gjennom Hiroshima og Nagasaki for å minnes ofrene etter atombombene i 1945.
I dag tenner vi papirlanterner og lys for å minnes ofrene fra Hiroshima og Nagasaki, og for å markere vår støtte til kampen mot atomvåpen. Hvis du går inn på lenken her vil du finne ei liste over lanternemarkeringer som finner sted i hele landet i dag, delta hvis du kan.

Her er bilder og en filmsnutt fra vi deltok på lanternemarkeringen i Spikersuppa i Oslo. Alle bildene og film er tatt av Saeed Altahami fra administrasjonen. På Framfylkingens lanterne står budskapet vårt Barn for fred.

Lanternen med Framfylkingens budskap – Barn for fred.

Dagen etter tranebrette-verkstedet på kontoret.

Vi kan bare si:

ALDRI mer Hiroshima og ALDRI mer Nagasaki!
Se minnemarkeringen klokken 19.45 på NRK TV direkte eller nett i kveld, se lenkene til konserten under bildene.

Fotograf: Sandra Dal

Vær med på markeringen i dag og se på minnekonserten klokken 19.45 på NRK TV eller via Koroneserien på Facebook.

 

Oslo 6. august 2020