I dag er det den internasjonael dagen for uskyldige barn utsatt for angrep

På denne dagen, 4. juni, hvert år markeres denne dagen for å sette fokus på barn som utsettes for fysiske, mentale eller emosjonelle angrep. Dagen bekrefter FNs ansvar for å beskytte barns rettigheter. Det virker ikke som krigshandlinger som rammer barn minsker i omfang og derfor mener vi dagen er mer aktuell enn noen gang. Vårt internasjonale utvalg utarbeidet et forslag til vårt landsmøte i fjor. Forslaget omhandler krigen i Jemen og barna der, vi vil at verden skal ta et tydelig standpunkt i dette. Forslaget ble vedtatt av vårt landsmøte for deretter å bli vedtatt på IFM-SEIs Kongress i Tblisi senere samme år.

Under et møte om Palestina-konflikten i 1982 uttrykte FNs generalforsamling sin avsky over det store antallet av uskyldige palestinske og libanesiske barn som ble ofte for Israels aggressive handlinger. De bestemte at 4. juni skulle minnes hvert år som Internasjonal dag for uskyldige barn utsatt for angrep.

Via denne lenken kan du lese hele resolusjon ES 7/8 – International Day Of Innocent Children Victims og Aggression.

 

I Framfylkingen ser vi med fortvilelse på alle de barna som helt uskyldige blir offer for voksnes meningsløse volds- og krigshandlinger. Vårt internasjonale utvalg utarbeidet et forslag som først ble vedtatt på vårt landsmøte, og deretter ble vedtatt på IFM-SEIs Kongress i Tiblisi samme år.

Innsendt og vedtatt forslag til uttalelse IFM-SEI kongressen i Tbilisi:

2: Resolusjon om å stoppe bombingen av Yemen
Borgerkrigen i Yemen er kjent som en av de største humanitære kriser i verden. Situasjonen er uakseptabel!

Siden 2015 har to millioner barn måttet slutte på skolen. 2500 skoler er ute av drift, en tredjedel av disse skolene er ødelagt under krigen. Matsituasjonen er katastrofal. Bare 57 prosent av Yemens importbehov ble dekket forrige år, og FN anslår at 22 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Av disse er 1,8 millioner underernærte barn.

Mindre enn halvparten av sykehusene og helseklinikkene er operative, noe som betyr at over 15 millioner jemenier er uten tilgang til helsehjelp. Gjennom den østlige delen av Yemen har kolera, en livstruende diaré, spredd seg raskt og bare 45 prosent av befolkningen har tilgang til rent vann.

I tillegg til alt dette er tre millioner mennesker internt fordrevet og har blitt flyktninger i sitt eget land. FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) kaller situasjonen i Yemen for den største humanitære krisen i verden. Denne konferansen vedtar at alle land og FN må arbeide for å stoppekrigen i Jemen så snart som mulig.