viser folk som går i førstemaitog

Riktig god 1. mai

I Framfylkingen har vi lange tradisjoner med å delta aktivt på 1.mai-arrangementer rundt i landet. Vi deltar med barne- og familieaktiviteter, i noen av laga opptrer vi og går i tog der det er 1. maitog. En stolt og viktig tradisjon for våre er at barn og ungdom i alle distriktene holder barnas appell på 1. mai. I denne artikkelen kan du lese teksten til årets appell, #NOKERNOK – Framfylkingens barneappell 1. mai 2018, ha en riktig god 1. maidag!

glade barn og voksne som marsjerer i 1.maitog

Kurland Framlag gikk sammen med resten av LO i 1.mai-toget

#NOKERNOK – Framfylkingens barneappell 1. mai 2018
Barn rammes alltid hardt der krig, krise og terror rår. Halvparten av verdens 65 millioner flyktninger er barn. I Syria og Jemen dør det barn hver dag på grunn av voksnes krangel, maktkamp og krig. I USA tar barn og unge nå til motmæle mot massedrap og fritt salg av automatvåpen som er laget for å drepe mennesker. I april sto Martin Luther Kings 10-årige barnebarn fram med sin drøm: #ENOUGHISENOUGH!
Framfylkingen opplever at mange barn og unge vil engasjere seg mot krig og bruk av våpen. Det viser at barns stemmer trengs og at det finnes håp om endring.
Nok er nok!

Skolen og barnehagen er barns hverdagsliv
Skolen er faktisk barnas jobb, men vi har ikke samme rettigheter som voksne arbeidere. Det er dårlig inneklima, liten plass og tøffe sosiale miljøer ved mange skoler. Maling som skaller av veggene, sopp og råte gjør at mange får vondt i hodet og ikke klarer å konsentrere seg. Tusenvis av barn gruer seg til å gå på skolen fordi de mobbes eller stenges ute fra vennskap. Det er også helt sykt at elever i videregående skole får notert ugyldig fravær når de besøker skolens egen helsesøster. Mens voksne er ferdig med jobben når de går hjem, venter en hel bunke med lekser på oss. Voksne har fått en bedre hverdag på sin arbeidsplass? Hvorfor er det så vanskelig å endre arbeidsmiljøet for barn?

Rettferdighet er viktigere enn å være streng
Barnekonvensjonen er menneskerettigheter for barn, og deler av den har blitt en del av grunnloven vår. Dette forplikter Norge: Prinsippene om barns rettigheter skal bety mer enn norsk hverdagspolitikk. Alle barn som bor i Norge, også de som søker asyl, skal ha rett til skolegang, helse og samvær med andre barn. Da kan de ikke settes i fengselsliknende leire uten mulighet til å være barn. I dag kan barn bli sendt ut av Norge fordi en av foreldrene har sagt eller gjort noe dumt lenge før barnet ble født.
Framfylkingen krever at Norge underskriver tilleggsprotokollen i FNs barnekonvensjon som sikrer barn en egen klagerett i asylsaker.

Kroppspress og negativ reklame ødelegger barn og ungdom
Dagens barn og unge blir opplever angrep og press fra flere hold. Alle skal være slanke, vakre og blide og helst ha en «sixpack», noe alle vet ikke går an. Også barn og ungdom blir lei seg, sinte og sliter med å finne seg til rette. I Norge er det heldigvis forbudt å lage reklame spesielt for barn. Men det hjelper lite når vi daglig bruker internett, der disse reglene ikke gjelder. Når vi leser at ungdommer får tilbud om en #fikse-på-kroppen-operasjon i konfirmasjonsgave og reklame der russ blir oppfordret til leppeoperasjon foran russetida bør alle varselklokker ringe veldig høyt!
Barn og unge er helt perfekte akkurat som vi er – inni og utenpå!

Plast ødelegger jorda vår!
Framfylkingen er opptatt av å bevare miljøet og å hindre en negativ utvikling. Det er vi som er unge i dag som skal overta og ta vare på Jorda for framtida. Du husker sikkert den hvalen som døde fordi den hadde magen full av plast. Det er VI som har kasta den plasten. Havet er i dag fullt av plastsøppel, dette virker skummelt på oss.
Hvorfor skal alle varer pakkes inn i unødvendig plast? Vi må pakke varer på bedre vis.
Neste gang vi er på tur i skogen, på fjellet eller ved sjøen mener vi at alle har ansvar for å ta med seg søpla si hjem, og plukk gjerne med deg plast andre ikke gadd å ta med seg! Start allerede i dag, plukk med deg plastsøppel du finner på veien hjem.

100 000 fattige barn i Norge er et samfunnsproblem
De siste 15 åra har antallet norske barn som lever i fattige familier blitt doblet. Dette er en skam! Alle er enige om at barn ikke skal oppleve virkningene av fattigdom, og politikerne diskuterer forslag mens tida renner ut for oss barn. Det ser ut til at de voksne er i ferd med å gi opp denne kampen, politikken fungerer ikke. Det er manglende vilje til å lage tiltak som monner, men det finnes et enkelt grep:
Øk barnetrygden nå! Den ble siste gang økt i 1996, altså for mer enn 22 år siden.
Barn som ble født før satsen ble økt er nå selv i ferd med å bli foreldre.
Kommunene kan gjøre fritidsklubber og kulturopplevelser gratis eller billigere.
Da blir vi ikke avhengige av om mamma eller pappa har pengene dette koster.

Likevel er det enda verre i andre land. Mer enn 150 millioner barn under 14 år er faktisk i jobb, noen av dem i yrker som vil drepe dem eller gi dem et svært dårlig eller kort liv. Disse barna utnyttes som billig arbeidskraft av mennesker som ikke bryr seg om hva de utsetter «sine» barnearbeidere for. Barna lever i familier som er så fattige at foreldrene ikke har noe annet valg enn at deres barn arbeider, mens de heller burde ha gått på skole. En slik urettferdig verden vil vi i Framfylkingen kjempe for å forandre. Dette må ta slutt i vår tid!

Nå står sommeren for døra, og vi håper alle får herlige og sunne sommeropplevelser med seg på veien, både med familie, venner og i nærmiljøet. Framfylkingen lager leire og tilstelninger for å bygge gode lagsmiljøer, og det hadde vært moro å se dere i vårt inkluderende miljø. Leir skaper minner og vennskap for livet – Bli med du også!

Takk for oppmerksomheten – og gratulerer med 1. maidagen

tre unge gutter som holder en appell

Martin, Enoch og George holder appell under 1.mai-arrangement