Hadeland Framlag og Framfylkingens høstleir for familier fra hele landet ble en flott opplevelse for de som deltok

Fra onsdag 4. til søndag 8. oktober arrangerte Hadeland framlag i samarbeid med Modum Framlag og Framfylkingen sentralt en aktivitetsleir for de som hadde anledning til å være med i høstferien. Fra fredag ettermiddag kom det også mange som skulle delta på årets barnekonferanse, som vi denne gangen valgte å arrangere parallelt med leiren, men allikevel separat fra de andre deltagerne

Leiren startet opp på onsdag ettermiddag og de som kom til Skogstad Leirsted da ble tatt hjertelig imot av ungdom fra Modum Framlag, de bisto prosjektlederne med innsjekk av gjester etter hvert som de ankom stedet.
Skogstad Leirsted var et skikkelig trivelig sted og det lå svært sentralt plassert på Eina i Vestre Toten kommune. De som kom med tog hadde knapt fire hundre meter å gå fra stasjonen, og det var veldig lett å finne fram.
Beliggenheten for de som kom med egen bil var også god, nær veien og lett tilgjengelig. Alle kom seg vel fram og det virket som alle fant stedet uten å leite etter det.

viser Skogstad Leirsted på Eina, ser skolebygget og uteplassen med mange barn og unge ute og leker

Uteplassen foran Skogstad Leirsted (Foto: Nordmisjon)

Det var lagt opp til et aktivt og sosialt program for leirdeltagerne allerede fra dag en.
Det var hobbyverksted, felles middag og samling rundt leirbålet i lavvoen for allsang og hygge. Etterpå var det kveldsmat og ro før sengetid.

Den andre dagen var tettpakket med gøyale aktiviteter. Etter frokosten var det avreise med buss til Raufoss Badeland. Her var det lagt opp til felles aktiviteter for alle hele formiddagen. Etter tilbakekomsten til leirstedet var det litt fritid før felles middag og hobbyverksted og ukulelekurs.

Forskje

May Helen hadde høytlesning før det var leggetid for de aller minste deltagerne, noe de likte godt.
Det ble allsang og leker i peisestua etter middag, det ble for mørkt til å lese sangtekster i lavvoen, så bålkosen flyttet inn til den åpne peisen i stua nede.
Her var det også oppvisning fra de som deltok på ukulelekurset til Marrie Anne.

Fredag var dagen da det var ventet et nytt innrykk av folk til Skogstad, denne gangen fra deltagere til Barnekonferansen-2017 som skulle arrangeres denne helga.
Halve landet har høstferie i uke 40 og den andre halvdelen har høstferien i uke 41. Derfor ville denne helgen gjøre det mulig for flest mulig å delta enten som en start på ferieuka eller en avslutning på ferien.

  

For de familiene som allerede var på stedet for høstleiren var det planlagt en aktiv utedag.
Fredag var satt av til kanopadling på Einafjorden med strandhogg på en av øyene. Der skulle det grilles over åpent bål og vare litt sang og leker.
Det var en ivrig og motivert gjeng som gikk ned mot «bybrygga» i steikende solskinn rett etter frokost. Leirstedet sørget for mange kanoer og redningsvester til alle.
Fordi det var sterkere strøm i fjorden enn antatt var det noen som fikk trøbbel med padlingen og havnet litt akterut.

    
Dermed kom noen tidligere fram og det var litt plunder med å finne fram for de som hang etter.
Dette ordnet seg og med heltemodig og sterk innsats fra noen av de større guttene ble til slutt alle samlet for grilling av pølser og en velfortjent pust i bakken.
Den gjengen som returnerte til leirstedet hadde mye å fortelle fra dagens tur.

På ettermiddagen og rundt middagstid var det mange som kom for å delta på barnekonferanse, og noen foreldre med yngre barn som skulle delta på høstleiren for helgen.
Alt i alt var det i overkant av femti personer som var innom leirstedet i disse dagene, enten på leir eller på barnekonferanse.

Etter at alle de nye tilreisende var innkvartert på sine respektive rom, og etter felles middag, var det åpning av Barnekonferansen2017 med tale fra vår nye styreleder og LO sekretær Kristin Sæther.
Så fikk alle informasjon om programmet for konferansen og også om fellesaktivitetene vi hadde sammen med leirdeltagerne utenom konferanseprogrammet.
Resten av kvelden var det bli-kjentleker for konferanseungdommen og allsang og kos i peisestua. For de yngste var det igjen hobbyverksted og høytlesing.

Lørdag, selve hoveddagen i barnekonferansen var det norske verdier som var hovedfokuset for konferansedeltagerne.
Vår nye generalsekretær Tonje Tovik ledet deltagerne gjennom et program i flere bolker, dette hadde navnet «Norsk, norskere, norskest» og tok for seg person, tradisjon, kultur og verdier.
Det ble sløst oppgaver både enkeltvis, i grupper og i fellesskap. Ungdommene var aktive og deltok bra.

På ettermiddagen var det et foredrag om flaggermus, som vi siden skulle ut og lete etter. De som ikke var på konferansen på dagen hadde snekret flaggermuskasser, og nå kom altså Ingrid Oftedal fra Naturvernforbundet for å lære oss mye vi ikke visste om flaggermus.

Flaggermus i nymåne (Foto: R. Roland)

Etter middag var det oppmøte utenfor, godt kledde og klare for flaggermussafari med Ingrid. De ivrige «jegerne» var ute et par timer, men det ble dessverre ingen observasjoner av flaggermus denne kvelden. Det var litt for seint på sesongen, og dermed litt for lite insekter ute til at flaggermusene var særlig aktive.
Etterpå var det bålkos og samling i peisestua, samt kveldsmat i spiserommet. Det ble både brus og snacks etter kveldsmaten også, og hva passet vel bedre enn smågodt av vingummi som var formet som flaggermus?

Søndag kunne man merke at deltagere var litt slitne etter flere seine kvelder og aktive dager. Det var mange trøtte fjes å se til frokosten i hvert fall.

Mens leirdeltagerne skulle ut og spille litt frisbeegolf og gjøre ferdig flaggermus-kassene, var ungdommen på konferansen klare for at Vilde Kjerkol, fra LNUs utvekslingsprogram «Right to Participate», skulle komme og prate om ekstremisme og hvordan man kan arbeide mot radikalisering.
Vilde som også deltok for LNU på vår egen internasjonale kongress på Utøya tidlig i september, holdt et utrolig godt opplegg for oss, og vi lærte alle sammen mye nytt av henne.

  

Avslutningsvis, etter noen oppgaver og diskusjoner i plenum, gikk tre av våre ungdommer som også deltok på Willy Brandt Conference – Youth Against Extremism på Utøya opp og fortalte om sine opplevelser på konferansen vår, de oppsummerte dagen og avsluttet bolken om ekstremisme for oss.

Da gjensto det bare å få signaturer på brevene vi skal klargjøre og sende ut til statsministeren, barneombudet og et par andre statsråder. Når brevet er sendt vil det også bli lagt ut her på nettsida vår. I fjor fikk vi svar både fra statsministerens kontor og fra kunnskapsminister Rød Isaksen, det blir spennende å se om vi får noen respons i år.

Etter at alle hadde ryddet ut av rommene sine, og etter en en stor felles lunsj, samlet vi oss, både leirdeltagere og ungdom fra konferansen, ute på gårdsplassen for den tradisjonelle avslutningen vår med Broderringen.
Som alltid på barnekonferansen skjedde så i strålende solskinn.

Vi ser fram til at mange blir med oss på leir og barnekonferanse i 2018 🙂