Sommer-appell #barnførst!

«Det er sommer, det er sol og det er søndag»! Hvertfall er det slik her i Oslo by som jeg sitter og slapper av med en kaffekopp på min solfylte balkong.
Jeg vet at nå har mange reist på ferie eller skal og vil oppleve mange koselige ting. Så tenker jeg også på at det faktisk ikke er alle som er like heldige.

Nesten femti av Framfylkingens medlemmer skal snart reise på Internasjonal leir i Finland, og jeg gleder meg på vegne av dem. Å få livslange minner, å føle det gode fellesskapet man får på leir og å få nye venner er bare så fint og så godt!

Leirliv i Tyskland, foto: Pixabay

Så tenker jeg også på at det faktisk ikke er alle som er like heldige.

I nyhetsbildet akkurat nå er 12 barn og en voksen i Thailand i ferd med å bli reddet ut etter å vært innesperret og levd i frykt i over to uker i en grotte. Mange med meg er lettet og håper at dette trolig får en bra og heldig slutt.

Noen andre barn, kanskje ikke like langt unna oss; hos naboen, på hotellrommet ved siden av eller på badeplassen du sitter på akkurat nå, har vondt i magen og gruer seg til etterpå.

I sommervarmen, blant annet under fotball-VM og forøvrig i ferietiden er det nok mange voksne som syns det er godt med litt kaldt og berusende i glasset! Det kan jeg godt forstå. Allikevel er jeg bekymret over hvor mange barn som blir berørt og utsatt for livsvarige minner som langt fra er gode, når voksne nyter sin ferie med for mye alkohol og rus.

Det går an å sette egne behov litt på vent. Barn tåler mindre alkohol enn du tror!

et barn som sitter og gjemmer hodet i hendene

Barn som gjemmer seg. Foto: Pixabay

Idag har jeg også lest et innlegg på Facebook fra en norsk dame som bruker sommeren på å bidra til å hjelpe flyktninger på Lesvos. Hun beskriver en glemt situasjon hvor det ikke er mye hverken å være lettet eller glede seg over og etterlyser engasjement som kan bidra til å løse problemet og gi de ventende flyktningene en bedre hverdag. Mange heier på henne i kommentarfeltet, men det er også mange som kommenterer og ikke akkurat ønsker noe godt for menneskene det gjelder… Og jeg blir litt motløs.

Det er mange barn rundt i verden som daglig blir utsatt for urettferdighet, ulykker og grusomheter – noe er tilfeldig men mye er dessverre hensiktsmessig planlagt enten av hensynsløse voksne som ikke vet bedre og/ eller som ofre i et menneskefiendtlig maktspill som kun gavner makthavere.

Selv sitter jeg her langt unna og gjør som så mange med meg – ikke særlig mye.
Men jeg har et ansvar; både som privatperson og som generalsekretær for Framfylkingen, men aller mest som medmenneske. Våre handlinger er avgjørende i måten våre søstre, brødre og venner blir behandlet og hvilke muligheter de har får. Vi kan gjøre en forskjell både nasjonalt og internasjonalt.

#barnførst!
Framfylkingen mener at å sette barn først vil bidra til et trygt og bedre samfunn for alle.
Framfylkingen kan bidra til å gjøre en forskjell – vi lærer barn og unge om demokrati og hvordan stå opp mot urettferdighet.
Framfylkingen har et verdigrunnlag som fremmer like muligheter for alle og at fattigdom må utryddes for å oppnå dette.
Framfylkingen er en inkluderende fritidsorganisasjon. For å oppleve tilhørighet er det viktig å gjøre aktiviteter sammen på tvers av generasjoner, identitet, kultur og geografi.

 

leir, aktivitet, samling, bål

Sommerleir på Skarnes i 2012. Foto: Munir Jaber

Alene får vi gjort litt, sammen gjør vi store forskjeller. Framfylkingen ønsker deg med på laget!

Ha en fin sommer videre,
med varme hilsener fra Tonje!